AllianceFrançaise Magyarország

a kulturális alternativa

Az Alliance française-ek hálózata

Az 1883-ban alapított Alliance française ma a világ legkiterjedtebb kulturális hálózata: 136 országban, 850 helyen van jelen az öt kontinensen.
Évente ötszázezren tanulnak francia nyelvet az Alliance française intézményeiben (korosztálytól függetlenül), és több mint hatmillióan vesznek részt kulturális rendezvényein.
A hálózat irányítását a Fondation Alliance Française látja el.

Mi is egy Alliance française?

Minden Alliance française egy, a helyi jognak megfelelő, non-profit egyesület, mely mindennemű politikai vagy vallási elkötelezettségtől mentesen, önállóan végzi feladatát.
Az Alliance française intézményeknek három alapvető küldetése van:
- Franciaországban és más országokban: francia nyelvórákat kínálni mindenki számára;
- Jobban megismertetni a francia és frankofón kultúrákat
- Valamint előmozdítani a kulturális sokszínűséget.

Az Alliance française Magyarországon

Magyarországon a hálózat öt Alliance-ból áll: Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden találjuk meg az egyesületet.
A felsorolt Alliance-ok általános és szakmai francia nyelvet is oktatnak, gyermekek oktatásával is foglalkoznak, és francia nyelvvizsga bizonyítvány kiadására jogosultak (DELF, DALF), mely lehetővé teszi, hogy a francia nyelvtanulás eredményéről hivatalos okiratot is szerezzenek a tanulók.
Az Alliance-ok francia nyelvű médiatárral is rendelkeznek, és egész évben kulturális programokat kínálnak, kiemelkedő időszakokkal: ilyen például a Frankofónia Hete márciusban.

Institut Français de Budapest Ambassade de France en Hongrie Fondation Alliance Française DELF/DALF DELF/DALF