AllianceFrançaise Magyarország

a kulturális alternativa

logo accueilSzegedKultúraElmúlt eseményekFrankofónia 2011 › 2011. március 14-től - Az éltető víz c. kiállítás

2011. március 14-től - Az éltető víz c. kiállítás

március 14-től a szegedi CORAban

Az Alliance Française de Szeged szeretettel várja Önöket a [**"Az éltető víz"*] c. kiállításon.

Az "Éltető víz" a Goodplanet Alapítvány negyedik kiállítása, célja, hogy újra felhívja a közönség figyelmét a környezeti kérdésekre, problémákra.

A kiállítást együttműködő partnerünknél, a szegedi CORA-ban tekinthetik meg március második felében.

[**Miért fontos a vízről beszélni?*]

Az űrből tekintve Földünk nagyon különbözik a Naprenszerünk összes többi bolygójától. Bolygónk tulajdonképpen egy nagy kék gömb, háromnegyedét víz borítja. A víz az élet feltétele: nélkülönzhetetlen a sejtek működéséhez és minden élő szervezet anyagcseréjéhez.

Az élet megjelenése, így a történelem is a víz létezéséhez köthető: a nomád embercsoportok, az első falvak és városok szintén ehhez az erőforráshoz kötődnek, legyen szó folyóról, tóról vagy olyan más forrásról, amelyet a víz körforgása folyamatosan tisztít és megújít. A felhasználási szükségek függvényében - mezőgazdaság, ipar, nagyvárosok vízfogyasztása stb. - az emberiség a vízforrásokat intenzíven használja, leggyakrabban olyan módon, ami meghaladja a természetes megújulási folyamatok kapacitását.


Ezek a felhasználási módok súlyos környezeti problémákhoz és a víz természetes körforgásának zavarához vezetnek. Továbbá, bár édesvíz jelenleg bőségesen rendelkezésünkre áll, túlzott felhasználása és pazarlása miatt hamarosan hiányerőforrássá válhat. Mindez az emberiség egy részét és számos ökoszisztémát veszélybe sodor.

A hiányosságok mellett, a fenntartható fejődés eszméjéhez kötött folyamatosan új, modern felhasználási módok jelennek meg. Különböző városok és országok dolgoznak a víz ivóvízzé tételének újfajta mószerein és a pazarlást elkerülve az ivóvíz újfajta elosztásán és felhasználásán. Az édes- és tengervizek szennyezésének kutatásával egyre többen foglalkoznak, ugyanis a víz jövője szorosan összefügg az emberiség jövőjével: megőrzése elsődeleges fontosságú.

GoodPlanet info: mindent megtudhat a környezetről, a fenntartható fejlődésről, a holnap ökológiai és társadalmi kockázatairól

A googplanet.info-n érdekes és pontos információkat találhat, megbízható honlap, amelynek segítségével pedagógiai tervet, előadást állíthatnak össze vagy akár osztálymunka keretében különböző ökológiai témákon dolgozhatnak a diákjaikkal - legyen szó általános iskolásokról vagy egyetemistákról.

Együttműködő partnereink:

PNG - 75.9 ko